Thuisonderwijs daar waar het kan, daar waar het lukt.

Lieve ouders en verzorgers, Het zonnetje schijnt naar binnen, de vogeltjes fluiten, de eerste bloesems zijn te zien. Maar wij zitten binnen, zoveel mogelijk. Met de persconferentie van maandagavond lijkt duidelijk geworden dat wij nog een lange tijd zoveel mogelijk binnen zullen moeten blijven. En toch gaat het leven door en wordt er van alles van ons verwacht.

Thuisonderwijs daar waar het kan, daar waar het lukt.

Aan alle kanten worden de zeilen bijgezet om de economie en maatschappij zoveel mogelijk draaiende te houden. Zo worden jullie ook thuis door ons aan het werk gezet om thuisonderwijs te geven, terwijl de meesten van jullie daarnaast zelf keihard moeten werken om alles rond te krijgen.

En wat zijn jullie onwijs betrokken en welwillend! We krijgen veel fijne complimenten van jullie terug. Dat waarderen we enorm. Maar we realiseren ons ook dat we veel van jullie vragen.

Vandaar vanuit ons nu deze belangrijke boodschap. We willen jullie vragen thuisonderwijs te geven daar waar het kan, daar waar het lukt. Daarnaast willen we jullie ook vragen om oog te hebben voor jullie kind(eren). Die hier ook angstig of onzeker van kunnen worden en niet begrijpen wat er precies aan de hand is. Zij voelen dat er van alles gebeurt waar ook wij als volwassen mensen geen ervaring mee hebben en in onzekerheid zitten over wat er staat te gebeuren. Dus laat soms juist de teugels even los als het niet lukt om aan de opdrachten te werken, als u aan uw kind merkt dat het in de weerstand schiet en even helemaal niets wil of boos wordt en leg de tablet soms juist even aan de kant.

Want zowel u als uw kind(eren) zijn het niet gewend zoveel samen te zijn doordeweeks en papa en/of mama te moeten zien als een meester of juf. Jullie zijn in deze tijd juist nog steeds vooral papa en mama, die samen met hun kinderen mogen genieten van de fijne kleine dingetjes, de mooie gesprekken die juist nu misschien wel ontstaan en de ontspanning met elkaar die hoognodig is. Want de kinderen hebben in een tijd als deze veel behoefte aan zich veilig en geliefd voelen, het simpele maar zo onwijs belangrijke samenzijn met plezier en luchtigheid.

Het gaat om de mentale gezondheid van onze kinderen. Alle kinderen zitten in hetzelfde schuitje en alle kinderen missen de gebruikelijke instructies van hun eigen juf of meester zoals ze deze gewend zijn. Als de scholen weer gaan beginnen zullen wij onze best doen om de koers te hervinden en hen tegemoet te komen op hun niveau.

Laten we samen naast gezond, ook samen gelukkig blijven.

Een lieve groet,

Het team van de Schatkamer