rss rss

doomijnNIEUWS

De afgelopen weken zijn we druk aan het experimenteren en onderzoeken geweest op de BSO. We hebben meerder keren de workshop: ‘’wat is een citrusvrucht gedaan?’’ We weten nu een heleboel van deze familie!


Door: Mia Blom

 

doomijnNIEUWS

Een grapefruit is bitter en dat kun je voelen achterin je mond en van een limoen ga je enorm zure gezichten trekken. Een sinaasappel en een mandarijn vinden we gewoon heel erg lekker, zoet maar toch weer verschillend van elkaar. En de citroen, je vindt hem lekker of niet, ondanks dat het een erg zure vrucht is, aten we hem met smaak op.

Met ons schimmel experiment gaat het fantastisch! De worst is flink bedekt met schimmel, als het zo doorgaat blijft er van de peer niks meer over, de appel houdt zich sterk, maar begint nu ook wel wat rotte plekjes te vertonen. De kaas is gesmolten en heeft hele mooie mintgroene pluisjes gekregen. De komkommer wordt glazig en het brood heeft het vooralsnog erg naar zijn zin in het potje. De curry en melk zijn nog steeds zonder schimmel, net als de tomaat. Het is elke dag weer spannend hoe de inhoud van de potjes eruit zien.

En niet te vergeten: we hebben ook een paar keer pindakaas gemaakt. Het proces begint met het doppen van pinda’s. Ondertussen leerden we alles over het groeiproces van de pinda’s. Uiteindelijk, na veel proeven, bleven er gelukkig nog genoeg pinda’s over om in de blender te doen. Na veel herrie begonnen de pinda’s steeds kleiner te worden en hun olie los te laten. Onder luid gejuich werd de eerste pindakaas zichtbaar onderin de blender. Met een beetje arachideolie (pindaolie) en flink ‘blenderen’ hadden we pindakaas. We hebben alles tot op de laatste lik opgegeten.

Voor wie het ook thuis wil maken volgt hier het recept:

  • 500 gram ongezouten (gedopte) pinda’s
  • 4 eetlepels arachideolie (pindaolie, te koop in de supermarkt)
  • Evt. 1 theelepel zout (zonder vonden wij lekkerder)

Blender de pinda’s. De ene pinda bevat meer olie van zichzelf dan de andere. Wacht eerst even af of de extra olie wel nodig is. Voeg daarna steeds een beetje olie toe als het nodig is. Voeg zout toe als je dat lekker vind. Blender alles goed door elkaar en doe de pindakaas in een pot. Bewaar deze in de koelkast.

Wij ontdekten dat als je de bruine vliesjes erom laat, de pindakaas donkerder van kleur wordt, maar ook wat stroever als je het eet. Zonder vliesjes wordt het een hele lichte pindakaas.

Fijn weekend gewenst!

Het team van Doomijn